onsdag den 18. januar 2012

Dystopi og utopi

Dystopi
Dystopi er modsætningen af utopi. Hvis man kigger på dystopi i latisk form, og ser på, hvad det betyder, betyder "dys" dårlig, og "topi" sted. Altså at dystopi er en betegnelses måde for noget dårligt. I Science Fiction-genren er dystopi en måde, at fremstille fx. jorden dårligt. 
Et eksempel på en film, hvor dystopi er emnet, kan være Wall-E. I filmen har jordens befolkning smidt så meget affald, at der er stor kaos over det hele. Jorden er ikke i stand til at leve på mere. Derfor er menneskene taget ud i rummet i et rumskib, og har efterladt robotter på Jorden til at rydde op efter dem. 

Utopi
Utopi er så det stik modsatte af dystopi. Hvor dystopi står for alt det dårlige, står utopi for alt det gode. I Science Fiction-genren er utopi et sted, hvor alt er idyllisk og himmelsk. Alt fungere fantastisk og man kan leve i fred og orden. Utopi kan på den måde fremstilles som noget uopnåeligt. På latin betyder "u" ikke, og som i dystopi, står "topi" også for sted. Derfor er utopi perfekt for Science Fiction-genren, da utopi ikke findes. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Faste læsere